Naar de website schapenvoornatuur.nlContact Kennisbank

Het werk van een schaapherder

Een schaapherder moet van veel markten thuis zijn om z’n werk goed te kunnen doen. Een herder heeft als hoofdtaak het verzorgen van de schapen. Dit moet 365 dagen per jaar gebeuren. Een herder heeft de meer traditionele landbouwkundige kennis nodig over schapen, honden, dierziekten en diermanagement. De schaapherder is immers verantwoordelijk voor het hoeden, het scheren, het bekappen, het aanbrengen van oormerken en helpen bij geboortes. 

Het hoeden

De schaapherder hoedt de schapen de meeste tijd van het jaar, met een of meerdere honden. De herder trekt daarbij van het ene gebied naar het andere. Tijdens deze trek zorgen de honden ervoor dat de schapen op gang blijven en op de te begrazen oppervlaktes. Met de honden kan de schaapherder de begrazingsintensteit sturen om aan de natuurbeheerdoelen te voldoen. Voor het natuurbeheer heeft  een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Zo kan hij bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Een schaapherder is dus boer en natuurbeheerder ineen.

Andere werkzaamheden

Een zeer drukke periode voor de herder is het aflammerseizoen. Meer informatie hierover kan je vinden onder het kopje 'seizoenen'. Ook houdt de herder zich bezig met de gezondheid van de schapen. Zo ontwormt hij zijn dieren regelmatig, zodat ze geen endo- of ectoparasieten bij zich dragen en bekapt hij de hoeven.    

Een schaapherder die met zijn kudde de natuur begraast, is bovendien ook promotor en aanspreekpunt van het natuurgebied, bewaker en boswachter. Daarnaast is hij producent van lamsvlees, schapenvlees, wol en andere producten. Veel particuliere schaapherders organiseren activiteiten om mensen bij de schaapskudde te betrekken, zoals lammetjesdagen, scheerfeesten, open dagen, managementcursussen, viltcursussen, workshops rondom eten van lams- en schapenvlees, enzovoorts.

Heeft u toevoegingen of aanpassingen voor deze pagina, laat het ons weten: