Naar de website schapenvoornatuur.nlContact Kennisbank

Opleiding schaapherder

Er is nog geen officiële opleiding tot schaapherder. Een goede professionele opleiding is belangrijk om het werk als schaapherder te kunnen doen. Omdat veel kuddes kampen met een tekort aan professioneel personeel, gaat het Praktijknetwerk gescheperde schaapskuddes een officiële, geaccrediteerde opleiding voor herders opzetten. Deze opleiding zal bij een groene MBO-opleiding ondergebracht worden.

Het Praktijknetwerk gescheperde schaapskuddes ontwikkelt in vier stappen een officiële opleiding:

  1. Inventarisatie van de bestaande opleidingen in Frankrijk, Duitsland en Spanje en het huidige cursusaanbod in Nederland en interviews met de coördinatoren van deze opleidingen.
  2. Inventarisatie van de behoefte en eisen aan geschoold personeel vanuit de markt.
  3. Benaderen van scholengemeenschappen die de theoretische modules voor de schaapherdersopleiding kunnen verzorgen. Benaderen van herders die de praktijktrajecten (stages) van de studenten kunnen verzorgen.
  4. Ontwikkelen curriculum van de opleiding, met onderwerpen als aanbestedingsprocedures, dierenwelzijn, fokkerij en genetica, nationale en Europese regelgeving, techniek van schapenhoeden, omgang met honden en natuurbeheer.
Heeft u toevoegingen of aanpassingen voor deze pagina, laat het ons weten: