Naar de website schapenvoornatuur.nlContact Kennisbank

Rassen voor het hoeden van schapen

Hoeden en drijven van vee was het werk van de vele herdershondenrassen. Voor het schapendrijven en schapenhoeden worden veel verschillende soorten honden gebruikt. Hieronder volgen enkele voorbeelden van hondenrassen die gebruikt worden. Uitgebreidere informatie over de verschillende hondenrassen kunt u vinden op de pagina's van de verschillende rasverenigingen.

Uit Groot-Brittannië komen de Border collie, Bearded Collie, Shetland Sheepdog (Sheltie), Bobtail en “Lassie” de Schotse herdershond. De Border Collie is de meest bekende en wordt ook veel op het Europese vasteland gebruikt bij schaapskuddes. Voor het werk bij een rondtrekkende kudde waar “grenslopen”  en zelfstandig werken vereist zijn, is de Border Collie niet de eerste keuze. De Border collie moet steeds “gestuurd” worden, een goede hoeder werkt zelfstandig.

Uit Nederland komen de Hollandse herders (korthaar, ruwhaar en langhaar) en niet te vergeten de Nederlandse Schapendoes. De Schapendoes is een drijver maar kan ook een hoeder. De Hollandse herder is een hoedende herder. In Nederland wordt nog bij rondtrekkende kuddes gewerkt met de korthaar en de ruwhaar.

Uit België komen de Belgische herder (Mechelse herder, Tervuerense herder, Groenendaler en Laekense herder) Ze zijn nauw verwant met de Hollandse herder. Het verschil in type is de afgelopen eeuw ontstaan. Het zijn allemaal grenslopers, hoeders dus.

Uit Frankrijk komen de Picardische herder, Briard, Beauceron en Pyrenese herder.

Uit Duitsland komen de Duitse herdershond en een aantal rassen die soms raszuiver maar ook door elkaar gefokt worden. Ze worden Alt Deutsche Hütehunden genoemd, niet te verwarren met de Oud-Duitse herder. De bekende Duitse herder is ontstaan uit de Alt Deutsche Hütehund, zo’n 125 jaar geleden. In Duitsland zijn nog vrij veel rondtrekkende schaapskuddes en de meeste maken gebruik van de Duitse herder maar vooral ook van de Alt Deutsche Hütehund.  Deze komt voor in verschillende formaten, vachtstructuren en kleuren waaraan ze ook hun naam ontlenen: Scharzer (zwart), Fuchs (roodbruin), Tiger (blue merle), Gelbbacke (zwart met brandaftekening), Stumper (kortstaart van nature) of Strobel (Bouvier-achtig uiterlijk). De Schafpudel is langharig. Het zijn allemaal zeer energieke en zelfstandig werkende herdershonden.

Uit Tsjechië komt de Chodsky Pes, de Boheemse herdershond. Deze is vrijwel identiek aan de Duitse Gelbbacke.

Uit Polen komt de langharige Polski Owcharec Nizinny. Er zal zeker verwantschap zijn met de Duitse Schafpudel maar ook met onze Schapendoes, de langharige herdershonden uit Spanje en Portugal die op hun beurt weer afstammen van de langharige Bearded collie die met schepen vol met schapen vanuit Engeland in Portugal aankwamen.

Overige rassen:

Heeft u toevoegingen of aanpassingen voor deze pagina, laat het ons weten: